Смартфоните и шофирането

Всеки ден жителите на мегаполисите прекарват около 1-3 часа зад волана. Пътят до работа, след това обратно у дома, пътувания до хранителния магазин, за децата в детска градина или училище … Не можете да останете без комуникация. Докато шофираме, провеждаме телефонни разговори, публикуваме снимки в социалните мрежи, общуваме със семейството и приятелите си в режим на предаване на живо.

Този формат за достъпност е удобен, но какво си струва удобството?

Първо, за използване на телефона по време на шофиране в съответствие с член 12.36.1 от Кодекса за административните нарушения се налага глоба от 1500 рубли. Обмисля се въпросът за увеличаване на размера на глобата до 10 хиляди рубли. Ами ако обаждането е спешно и е наложително да отговорите? Спрете на разрешено място и спокойно използвайте телефона.

Второ, използването на смартфон по време на шофиране привлича вниманието на водача към джаджата; психолозите наричат ​​това шофиране разсеяно. Това създава опасна ситуация за останалите участници в движението. Всеки втори ще каже, че телефонът не отвлича вниманието и ситуацията на пътя е под контрол. В този случай, за да не провокирате създаването на авария, използвайте слушалки или високоговорител.

Използването на „живо предаване“ е нова тенденция в социалните мрежи. След като постави телефона на таблото, шофьорът комуникира със своите зрители: чете съобщения и отговаря на въпроси, позира за камерата за добър ъгъл и често пее песни. Според Гражданския кодекс на Руската федерация автомобилът се счита за източник на повишена опасност. Такова свободно време по време на шофиране превръща колата в машина за смърт! Погледът на водача е напълно фиксиран върху екрана на телефона, ръцете непрекъснато се откъсват от волана, чувството за самоконтрол и чувството за опасност ще изчезнат. Желанието да спечелите повече харесвания и гледания може да се превърне в трагедия.

Жител на Татарстан проведе видео излъчване по пътя към роднини в селото. Момичето често се разсейвало от екрана на мобилния телефон, в резултат на което губела контрол. Колата е пометена в насрещното платно точно под колелата на пътнически автобус. Приятели и близки видяха на живо смъртта на момичето.

Лесно е да предотвратите подобни ситуации – да откажете виртуална комуникация по време на шофиране и да шофирате внимателно.

Вашият коментар