Покупка на употребяван автомобил

Купуването на употребяван автомобил е изкуство, което има своите особености и клопки. Подобно на ловци на перли, страдащите се гмуркат в бездната на автомобилните реклами, търсейки идеалното съотношение цена/качество. В търсене на перла се натъквате на повече от една празна мида. Създадохме подробен контролен списък, който ще ви покаже какво да търсите, за да различите добрата употребявана кола от лошата.
Проверка на външния вид

Външната проверка се извършва само на чиста кола и при добро осветление. Първо се уверете, че колата не е пребоядисана, скривайки следите от инцидента. Проверете дали нюансите на боята са различни, дали има следи от пръст в кухините на тялото, по стъклото и гумените уплътнения. Можете да определите повторното боядисване с помощта на специален уред – дебеломер, който определя дебелината на боята и нейното съответствие с фабричните спецификации.

Когато оглеждате каросерията, обърнете внимание на места със следи от ръжда, особено по вратите и калниците. Центровете на корозия могат да бъдат под гумените уплътнения на стъклото, не забравяйте да проверите. Ако броят на зоните, засегнати от ръжда, е неприемливо голям за декларираната възраст на автомобила, по-добре е да откажете покупката. Важно е да проверите ширината на вратите и пролуките на капака. Ако фугите имат различна ширина, тогава колата вероятно е претърпяла инцидент и собственикът е решил да го скрие.

Обърнете внимание на състоянието на гумите. Ако гумите на предните колела имат износване, насочено отвън навътре, тогава колата често се плъзга в завои. Едностранното износване е сигурен признак за нарушение на геометрията на колелата. Проверете целостта на спирачните дискове за чипове, драскотини или ръжда. Драскотини и пукнатини по стъклото развалят външния вид на автомобила и оказват негативно влияние върху безопасността – ярката слънчева светлина и фаровете на насрещните автомобили заслепяват водача повече и влошават видимостта.

Когато инспектирате колата през деня, не забравяйте да проверите фаровете. Проверете работата на лампите, целостта на стъклото. Моля, имайте предвид, че ако фаровете се замъглят, електрониката в колата може да е дефектна.
Проверка на двигателя

След това отваряме капака и проверяваме двигателя. Следите от масло и ръжда под скоростната кутия и двигателя са първият знак, че нещо не е наред с него. Проверете маркучите и ремъците за пукнатини. Проверяваме нивото и плътността на маслото с измервателна пръчка, проверяваме капачката за пълнене. Не трябва да има вода или метални частици върху сондата и плака върху капачката.

Работният двигател работи без свирене, скърцане и тракане. Външният шум е знак за неизправност, която заплашва да се превърне в основен ремонт. Проверете дали двигателят работи стабилно на празен ход. Ако спре, тогава причината е в дефектни запалителни свещи, инжекторни дюзи или електронен блок за управление на двигателя. Отстраняването на тези повреди е дупка в семейния бюджет.
Вътрешен преглед на автомобила

Преди да огледате интериора, намерете табелка в двигателното отделение, която показва пробега към момента на последната смяна на маслото и я сравнете с показанията на електромера. Честните продавачи не изкривяват километража. Ако няма данни за сравнение, преценете бягството по косвени признаци – състоянието на седалката на водача, педалите и коланите. При машини с малък пробег тези елементи няма да се износят много.

Проверете луфтовете на волана, като го завъртите наляво и надясно при изключен двигател. Свободният ход на волана ще бъде проблем на пътя, така че ако колелата не се движат повече от два пръста при завиване, хлабината е твърде голяма, тогава ще се наложи ремонт.

Проверете арматурното табло за лампа, която свети постоянно, предупреждавайки за неизправност. Правете електрически асансьори, отопляеми седалки и прозорци, работите с пералня. Климатикът работи нормално и по време на работа не се появяват неприятни миризми.

Важно е да проверите работата на съединителя – потеглете на втора предавка с дръпната ръчна спирачка. Колата трябва да спре и ако се подхлъзне, значи съединителят е повреден.
Тест драйв

Време е да тествате колата в реални условия. Планирайте маршрута си предварително, включително пътните условия, които са близки до ежедневните ви пътувания. Ако всеки ден попадате в задръствания, тествайте колата си на най-близкото натоварено кръстовище. Ако често карате по селски пътища – потърсете подобни.

На пътя слушайте дали колата издава подозрителни звуци, незабавно проверете при продавача причината им. Обърнете внимание как се държи колата на пътя. Склонен ли е към „коловози“, дърпа ли волана настрани, държи ли колата права посока.

Вижте дали воланът вибрира при висока скорост. Дали колата дърпа настрани при спиране и как окачването реагира на препятствия.

Пробното шофиране ще помогне да се идентифицират недостатъците, които не са забелязани по време на външен и вътрешен преглед. Реален тест ще ви даде пълна картина на състоянието и възможностите на автомобила.
Проверка на документи

Всеки автомобил има 2 основни документа – паспорт на МПС (ПТС) и Свидетелство за регистрация на МПС (СТС). Ако колата или е обслужван от оторизиран дилър, има сервизна книжка, в която се вписват всички работи по поддръжката и ремонта на автомобила.
TCP проверка

Формата на паспорта на превозното средство има няколко степени на защита:

Орнамент за бланка. Не губи яснота при по-внимателен преглед. За вярност можете да го погледнете през лупа.
Воден знак „RUS“. Триизмерното изображение се забелязва върху формата, когато се гледа на светлина.
Обемна „роза“ на обратната страна. В горния ляв ъгъл има релефен модел „розетка“. Изображението се усеща добре и променя цвета си от зелен на сив.
Холограма. Изработени под формата на лента и кръг. Изображението блести, надписите са ясни.

Също така проверете VIN номера в TCP и на тялото на автомобила. Можете също така да проверите колата за глоби и кражби по VIN номера на уебсайта на КАТ.

Вашият коментар