Коя кола е по безопасна – малка или голяма

В идеите за това, че големите машини са безопасни, има множество противници, които наричат това убеждение мифом. Но факти има факти, крупният автомобил е безопасен за малкия, защото при столкновения повече шансове да уцелеят, тъй като главата не е доставена до лобното стъкло или металната стойка на кузова (ако сте пристегнати). Освен това, у солидно внедорожника голяма площ поглощения ударни вълни.

При лобовото столкновении автомобил с по-голяма маса винаги отхвърля назад по-лек. При това той усили ударна вълна за пътниците на компактните машини и, наоборот, намали я за себе си и своите пътници.

По-големи против малките: който е безопасен 1

Въпреки това и в големите машини има свои скрити рискове, които са по-свързани с психологията, отколкото механиката. За рулем огромного внедорожника практически във всеки водач възниква опасна безопасност. Според статистиката, водачите на такива машини често са склонни да се лишават на пътя, но не в последна сметка, защото големият автомобил дава лошо ощущение на безопасността.

По-голямо против малките: който е безопасен 2

Парадокс ситуации в това, че повечето аварии с летален изход възникват при участието на извъндорожниците. Разбира се, че жертвите на столкновения ще станат водачи на компактни машини, но има шансове да попаднат в аварию равни за всички.

Вашият коментар