Какво да правите ако ви вдигнат колата

Представете си ситуацията – връщате се до паркирана кола и виждате, че тя вече е натоварена на влекач. Точно това се случи с един мой приятел преди няколко месеца. Никога не беше тичал толкова бързо, колкото този ден. Задъхан от вълнение и тичане, той се опита да обясни на инспектора, че собственикът вече е тук и колата трябва да бъде освободена. Флегматичният служител на закона реагира неохотно на обясненията, като продължи да попълва протокола. Нито убеждаването, нито заплахите за съдене на всички подействаха. Остана само да се погрижим за колата, която тръгва на влекача.

Подобни ситуации предизвикаха недоволство сред шофьорите и ги принудиха да предприемат крайни мерки, стигайки до опит да се привържат към собствените си коли близо до кметството. На 19 юни 2015 г. влезе в сила закон, който забранява евакуацията на автомобил в присъствието на шофьор.
Нововъведения в закона за евакуация на превозни средства

Забранено е евакуирането на автомобила в присъствието на водача.
Забранено е евакуирането на автомобила, ако водачът не притежава шофьорска книжка.
Гражданите се уведомяват за нови знаци за забрана за спиране, паркиране или влизане, знаци за еднопосочен път или платно най-малко 20 дни преди започването им.
В случай на нарушение, инспектор или служител на службата за евакуация е изправен пред глоба от 20 000 рубли.

Според новите правила автомобилът не се отвежда от мястото на евакуация, докато инспекторът не попълни копие от протокола за задържане на автомобила. Ако водачът се е появил преди този момент, тогава той е изправен само за глоба за неправилно паркиране (500 рубли). Тези правила не важат за местата за хора с увреждания – колата ще бъде евакуирана, а собственикът ще плати глоба от 5000 рубли.
Какво да направите, ако колата е била изтеглена без вас?

Върнахте се при колата и я нямаше. Най-вероятно тук е работил влекач. За да върнете колата си, ще трябва да направите следното:

Обадете се на Единната диспечерска служба. В Санкт Петербург нейният телефонен номер е 004 (+7-812-004 от мобилен телефон) или 680-33-33:
Дайте името на собственика и номера на автомобила.
Разберете адреса на КАТ, задържал автомобила, и телефона на дежурната част.
Разберете адреса на паркинга и телефонния номер на организацията, към която принадлежи.
Пристигане в дежурната станция на КАТ (работи денонощно):
Трябва да имате със себе си: паспорт, шофьорска книжка, свидетелство за регистрация на МПС. Ако са оставени в колата, първо отидете до ареста и ги вземете.
Представете документите си на служителя на КАТ, вземете от него протокола за задържане на автомобила, разрешение за връщане на автомобила и квитанция за плащане на глобата. Можете да платите глобата в рамките на 30 дни.
Ела в ареста. Не забравяйте парите за закупуване на колата:
Представете документите, получени в КАТ.
Проверете машината за външни повреди.
Проверете безопасността на нещата в кабината и багажника.
Заплащане на разходите за транспорт и съхранение на автомобила.
Подпишете документите при получаване на автомобила.

Какво да направите, ако колата е била повредена по време на евакуацията?

Моля, бъдете внимателни, когато взимате колата си. Не подписвайте веднага документи при получаване на автомобила, първо внимателно го огледайте. Проверете тялото за драскотини и чипове, състоянието на дисковете, очилата. Открити пресни дефекти – проверете протокола, съставен при евакуацията. В него е записано състоянието на автомобила към момента на задържането. Ако повредата не е записана в протокола, обадете се в КАТ и съставете нов протокол – за повреда при евакуация. Проверете съдържанието на багажника и интериора. Ако вещите липсват, обадете се на екип на КАТ.

За да вземе колата, моят приятел прекара 4 часа, няколкостотин рубли в градския транспорт и много нерви. Струва ли си мъчението допълнителните 20 минути, прекарани в търсене на място със законен паркинг?

Вашият коментар