Историята на появата на автомобили

Кратко обобщение

Историята на съвременния автомобил започва преди 120 години. Тогава немските инженери Карл Бенц и Готлиб Даймлер създават първия автомобил с двигател с вътрешно горене. Именно с появата на този двигател започва историята на съвременния автомобил. Това беше пробив в технологиите и автомобилната индустрия, след което започна да се оформя ерата на машиностроенето.
Като цяло първите изобретатели започват да създават парни машини, способни да транспортират човек още през 17 век. Бяха по-скоро като карети. Караха бавно, вдигаха много шум и пушеха.
Един такъв изобретател, Фердинанд Вербст, член на йезуитската общност в Китай, построил първата кола, задвижвана с пара, през 1672 г. като играчка за китайския император. Колата беше малка и не можеше да превозва водач или пътник, но може би беше първият работещ парен транспорт.

парни вагони

В Европа самоходните машини, задвижвани с пара, са разработени в края на 18 век. През 1770 г. Nicolas-Joseph Cugnot демонстрира своя експериментален артилерийски трактор, задвижван с пара. Дизайнът на Cugnot се оказва непрактичен и не е разработен в родната му Франция, а центърът на иновациите се измества във Великобритания.
През 1784 г. Уилям Мърдок построява работещ модел на парна карета, а през 1801 г. Ричард Тревитик кара машина в пълен размер по пътищата на Камборн. Такива машини бяха на мода известно време и през следващите десетилетия бяха разработени иновации като ръчна спирачка, многоскоростна трансмисия и подобрено управление.
Някои бяха търговски успешни в предоставянето на обществен транспорт, докато общественото противопоставяне на тези твърде бързи коли не доведе до закон през 1865 г., изискващ мъж да върви пред самоходни автомобили по обществените пътища във Великобритания, развявайки червено знаме и духайки рог.
Това решително потиска развитието на автомобилния транспорт на практика до края на 19 век. В резултат на това усилията на инженерите и изобретателите бяха хвърлени в железопътните локомотиви. Законът не е отменен до 1896 г., въпреки че необходимостта от червен флаг е премахната през 1878 г.
В Русия през 1780 г. Иван Кулибин започва работа по карета с парен двигател и педали. Той завършва работата през 1791 г. Сред характеристиките му са маховикът, спирачката, скоростната кутия и лагерът, които изграждат всяка съвременна кола. Дизайнът му имаше три колела. За съжаление, както и при много други негови изобретения, държавата не видя потенциала на тези разработки и те не бяха доразвити.

Първият автомобилен патент в Съединените щати е предоставен на Оливър Еванс през 1789 г. Евънс демонстрира първото си успешно самоходно превозно средство, което беше не само първият автомобил в Съединените щати, но и първото превозно средство амфибия, тъй като можеше да се движи на колела по суша и с помощта на витла по вода.

Изобретяването на съвременните автомобили

През 1806 г. се появяват първите автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене, което води до въвеждането на бензина или бензиновия двигател с вътрешно горене, който обикновено се използва днес през 1885 г. Електрическите коли се появяват за кратко в началото на 20-ти век, но почти напълно изчезват от полезрението до началото на 21-ви век, когато отново се заражда интересът към нискотоксичния и екологичен транспорт.
За изобретател на съвременния автомобил се смята немският инженер Карл Бенц. Четиритактовият бензинов двигател с вътрешно горене, който представлява най-често срещаната форма на модерно самоходно задвижване, е разработен от немския изобретател Николаус Ото.

Електрически автомобили

През 1828 г. унгарецът Йедлик Аньош, който изобретява ранен тип електрически двигател, създава миниатюрен модел на автомобил, задвижван от неговия нов двигател. През 1834 г. изобретателят на първия електродвигател с постоянен ток, ковачът от Върмонт Томас Дейвънпорт, монтира своя двигател в малък модел на кола, който управлява на електрифицирана околовръстна писта. През 1838 г. шотландецът Робърт Дейвидсън разработва електрически локомотив, който достига скорост от 6 km/h (4 mph). През 1840 г. в Англия е издаден патент за използването на железопътни релси като проводник на електрически ток, а подобни американски патенти са издадени през 1847 г. от Лили и Колтен. Някъде между 1832 и 1839 г. шотландският гражданин Робърт Андерсън, англичанин, изобретява първата груба електрическа карета, задвижвана от първични галванични клетки без презареждане.

Двигатели с вътрешно горене

Ранните опити за създаване и използване на двигатели с вътрешно горене бяха възпрепятствани от липсата на подходящи горива, особено течни, а ранните двигатели използваха смес от газове.
Ранни експерименти с използване на газ ov са извършени от швейцарския инженер Франсоа Исак дьо Ривас (1806 г.), който построява двигател с вътрешно горене, работещ на водородно-кислородна смес, и англичанина Самюел Браун (1826 г.), който експериментира със собствен двигател с водородно гориво като превозно средство.
Около 1870 г. във Виена изобретателят Зигфрид Маркус поставя двигател с вътрешно горене с течно гориво на проста количка, което го прави първият човек, който използва превозно средство, задвижвано с бензин. Днес тази кола е известна като „първата кола на Маркъс“. През 1883 г. Маркус получава немски патент за система за запалване от магнитен тип с ниско напрежение. Това беше само първият му автомобилен патент. Тази технология е използвана във всички следващи двигатели, включително четириместния „втори автомобил Marcus“ през 1889 г. Запалването, комбинирано с „карбуратора с въртяща се четка“, направи дизайна на втората кола много иновативен.
Първият реално използван бензинов автомобил е проектиран едновременно от няколко независими немски изобретатели: Карл Бенц построява първия си автомобил през 1885 г. в Манхайм. Бенц получава патент за своя автомобил на 29 януари 1886 г. и започва първото производство на автомобили през 1888 г., след като съпругата му Берта Бенц показва с първото междуградско пътуване от Манхайм до Пфорсхайм и обратно, че каретите без коне са доста подходящи за ежедневна употреба . От 2008 г. това събитие се отбелязва от мемориалния път на Берта Бенц.

Един от първите четириколесни бензинови автомобили във Великобритания е произведен в Бирмингам през 1895 г.

В този смут много пионери бяха почти забравени. Например Джон Уилям Ламбърт от Охайо построил триколка през 1891 г., която изгоряла същата година. И Хенри Надинг от Алънтаун, Пенсилвания, проектира четириколесно превозно средство. Много е вероятно да е имало повече такива изобретатели. Така 19-ти век е разцветът на изобретенията на различни автомобили.
Историята на автомобила е интересна и разнообразна, но най-важната му характеристика е преходността. Защото историята на първата кола за по-малко от 100 години прерасна в съвременната история на автомобила.

Вашият коментар