Интересни факти за автомобилите

През 1865 г. Англия прие закон за ограничаване на скоростта за всички самоходни превозни средства, включително ранните автомобили. Според него в града устройствата могат да се движат не по-бързо от 3 км/ч, извън града – 6 км/ч. Екипажът на колата трябваше да се състои от трима души, от които единият трябваше да върви на 50 метра пред нея с червен флаг (или червена светлина през нощта). Само 31 години по-късно тези ограничения бяха значително смекчени.

Безопасното стъкло е изобретено случайно. През 1903 г. френският химик Едуард Бенедиктус случайно изпуска колба, пълна с нитроцелулоза. Стъклото се спука, но не се пръсна на малки парчета. Разбирайки какво се случва, Бенедиктус прави първите модерни предни стъкла, за да намали броя на жертвите на автомобилни катастрофи.

69-годишната Ча Са Сун от Южна Корея получава шофьорска книжка през 2010 г. Тя направи първия си опит да вземе изпитите през 2005 г., но не успя. Оттогава тя взе теоретичната част от изпита почти всеки ден и успя да преодолее минималната бариера от 950-ия път. Тя прекара още 10 опита за практическата част. Гъвкавостта на характера направи тази жена национална героиня и Hyundai, след успешното завършване на историята, й подари кола.

Автомобилът Mitsubishi Pajero беше представен на испанския пазар като Mitsubishi Montero, тъй като местната жаргонна дума „pajero“ (чете се „pajero“) означава „мастурбатор“.

Когато състезателна кола се движи по писта, може да се създаде много ниско налягане между дъното на колата и пътя, достатъчно за повдигане на капака на шахтата. Това се случи например в Монреал през 1990 г. на състезанието за спортни прототипи – капакът, повдигнат от една от колите, удари колата след нея, което предизвика пожар и състезанието беше прекратено. Ето защо сега във всички състезателни автомобили по градските улици капаците са заварени към ръба на люка.

Когато колата се върти, за да се намали износването на колелото, колелото, което се движи по вътрешния радиус, трябва да се върти по-бавно. За да могат колелата на една и съща ос да се въртят с различни ъглови скорости, се използва механично устройство – диференциал. Въпреки сложността си, такова устройство е било известно на древните гърци – например в Механизма на Антикитера, който по същество е бил механичен компютър и е бил използван за изчисляване на движението на Слънцето и Луната.

В автомобилните състезания във Формула 1 жените могат да участват наравно с мъжете. Въпреки това, в цялата история на състезанието, само пет жени взеха участие в тях, от които само две успяха да преодолеят квалификациите и да завършат надпреварата. През 1975 г. една от тях – италианката Лела Ломбарди – успя да спечели точки в една от големите награди, никоя жена не успя да повтори този успех отново.

Шведската компания SAAB е основана през 1937 г., но първоначално произвежда само военни самолети. След Втората световна война компанията решава да навлезе на нов пазар и да започне да произвежда автомобили. Първият прототип, наречен Ursaab, е разработен от група от 16 инженери. Никой от тях не е проектирал коли преди, а само двама са имали шофьорски книжки.

През 1930 г. американците Чарлз Крейтън и Джеймс Харгис пътуват с кола от Ню Йорк до Лос Анджелис и обратно. Акцентът беше, че изминаха целия път (повече от 11 хиляди километра) на заден ход.

Автомобилът GAZ-21 имаше много модификации. През 1965 г. дори е пуснат моделът GAZ-21P – експортна версия с десен волан. И през същата година направиха GAZ-21PE – същият модел с десен волан плюс автоматична скоростна кутия.

През 2007 г. в Англия бяха пуснати в продажба туби за коли с селска кал. Те се купуват с нетърпение от собственици на SUV, които никога не напускат града, но искат да оправдаят основната цел на своите автомобили.

Трилъчевата звезда върху логото на Mercedes-Benz, проектирано през 1909 г., символизира успеха на марката на суша, във вода и във въздуха. Това се обяснява с факта, че компанията Daimler, собственикът на марката, произвежда корабни и самолетни двигатели в допълнение към автомобилите.

Феручо Ламборджини започва бизнеса си с производство на трактори. Той много обичаше колите и имаше няколко различни коли в гаража си, включително Ferrari 250GT, което имаше постоянни проблеми със съединителя. Веднъж Ламборгини дойде при Енцо Ферари и каза, че колите му са боклук, на което Ферари отговори: „Може би сте добре запознат с тракторите, но не разбирате нищо от спортни коли.“ Тогава Lamborghini решава да произведе колата си, като започва с факта, че разглобява същото Ferrari със своите работници и подобрява всички компоненти.

В ранните камери скоростта на централните затвори беше ниска, така че за заснемане на движещи се обекти се използваха затвори с движещи се завеси. Поради това са получени снимки на шофиране на автомобили с овални колела. Това обаче не се възприемаше като дефект – смяташе се, че такива снимки са най-добрият начин да се подчертае бързината и скоростта. По-късно име поради което художниците на комикси и карикатури често изобразяват коли с овални колела.

Шофирането в нетрезво състояние се наказва строго в повечето части на света. Но в Уругвай, напротив, в нарушение на правилата за движение, състоянието на нетрезво състояние може да служи като смекчаващо вината обстоятелство.

Логото на BMW е наследено от своя „родител“ Rapp Motorenwerke, а кръговите сегменти са боядисани в бяло и синьо, защото тези цветове са символични за Бавария, където се намира производството. По-късно търговците на BMW излязоха с легенда, че логото изобразява стилизирано бяло витло на самолет, прорязващ синьото небе. Факт е, че първоначално BMW е създадена за производство на авиационни двигатели, а само 10 години по-късно започва да произвежда автомобили.

На регистрационните номера на автомобили в Русия се използват само тези букви, които присъстват както на кирилица, така и на латиница. Има само 12 такива букви – A, B, E, K, M, H, O, R, C, T, Y, X (буквата Y условно се приема за съответстваща на буквата Y).

В автомобилите Porsche ключът за запалване обикновено се намира отляво на волана. Тази традиция датира от първите 24 часа на Льо Ман. Тогава шофьорите трябваше първо да тичат към колите си, да скочат в тях и да започнат да се движат. Разположението на ключа за запалване отляво осигурява по-бърз старт.

Фрайбург, Германия, има луксозен жилищен район, наречен Vauban, който е напълно без автомобили, но тук има голямо търсене на недвижими имоти. На границата на квартала има специални гаражи, където можете да оставите автомобили, а вътре жителите се придвижват пеша или на велосипеди.

Думата Land в името на автомобила „Land Cruiser“ Toyota заимства от името на друга компания – „Land Rover“. А преди това „Land Cruiser“ се наричаше Toyota Jeep, тъй като японците смятаха, че джипът е вид кола, въпреки че всъщност търговската марка Jeep е собственост на Chrysler.

За зимните пътувания на Ленин до Горки и за лов, един от неговите Rolls-Royce беше поставен на гъсеница. Проектирането на такива автомобили започва още преди революцията от Адолф Кегрес, който служи в кралския флот. Той пусна на пистите Mercedes, Packard и Russo-Balts.

В Австралия, за да предотвратят смъртта на коалите под колелата на колите, опъват изкуствени лози от въжета, свързващи евкалиптови дървета от двете страни на магистралата. Животните с готовност използват тези мостове.

Експортното име на автомобила Lada Kalina за Финландия е Lada 119, тъй като на финландски Kalina означава пукане, тракане, тракане и тропане.

Към май 2008 г. в Кайро, където живеят повече от 18 милиона души, имаше 9 светофара.

В завода на Mercedes-Benz в Зинделфинген, Германия, работници се придвижват из завода на велосипеди. Всеки отдел има свои цветни велосипеди.

При разработването на автомобила Победа беше планирано името на автомобила да бъде Родина. Като научи за това, Сталин иронично попита: „Е, колко ще струва нашата Родина?“ Поради това името е променено на „Победа“.

Американецът Уилям Фелпс Ино, който разработи първите правила за движение по пътищата, никога не е карал кола сам.

Шотландският физик Робърт Уотсън-Уот веднъж беше спрян от полицай за превишена скорост, след което той каза: „Ако знаех какво ще направите с него, никога нямаше да измисля радар!“

След полета в космоса Гагарин получава черната „Волга“ с номера 12-04 SAG (дата на полета и инициали). Освен това буквите са законно произведени от индекса на Московска област (където се намира Звездното градче) – UA. Следните космонавти запазиха буквите YUAG на номиналните машини, а датата на полета също беше обозначена с цифри.

Южноафриканският закон позволява всякаква степен на самоотбрана, когато става въпрос за заплаха за човешкия живот или имущество. Капани, електрошокови пистолети и дори огнехвъргачки са популярни тук за защита на колите от кражба.

В редица европейски страни автомобилите Zhiguli започнаха да се продават под марката Lada поради асоциации със съмнителната дума „жиголо“.

Първият автомобил с бензинов двигател с вътрешно горене е създаден през 1885 г. от Карл Бенц.

Първата кола, която надвиши скоростта от 100 км / ч, колкото и да е странно, беше електрическа кола. Създаден е през 1899 г. от белгийския състезател Камил Женаци.

Първият автомобил, оборудван с триточкови предпазни колани, е произведен през 1959 г. от Volvo.

Първият масово произвеждан автомобил е Ford Model T, който се продава от 1908 до 1927 г. Преди това колите се правеха на парче и струваха баснословни пари.

Най-масивният автомобил, правен някога, е Volkswagen Beetle. Над 22 милиона „Бръмбари“ са продадени по целия свят.

Към днешна дата най-големият производител на автомобили в света е Toyota, второто място е заето от General Motors, третото – от Volkswagen.

Най-голямата кола в света днес е немският самосвал Liebherr T 282B. Тежи 222 тона. За да влезе в кабината, шофьорът трябва да се изкачи по стълба от 16 стъпала.

Най-скъпият сериен автомобил в света – Bugatti Veyron, ние го струваме Цената е 1,7 милиона долара. Най-евтиният е индийският Tata Nano, струва само $2,5 хиляди.

Вашият коментар