Висока консумация на масло в двигателя: причини и начини за намаляване

Правилната работа на задвижващата система се дължи не само на висококачествено гориво, но и на правилно подбрани течности, които намаляват триенето. Когато разходът на масло в двигателя с вътрешно горене се увеличи, собственикът на автомобила не трябва да си затваря очите за това и да приеме проблема за глупост: сериозна неизправност изисква спешна диагностика. Нека да разберем заедно защо се изразходва много масло в двигателя и как да го предотвратим.
Допустим разход на масло

Стандартният разход не надвишава 0,3% от обема на изразходваното гориво. Казано по-просто, когато двигателят се нуждае от 10 литра бензин на 100 километра, а прогнозният разход е не повече от 30 грама масло, ситуацията е критична. Въпреки че примерът е краен случай, всяко превишение на разходната норма е проблем. Незабавно отидете на оглед, майсторите на автосервиза ще установят причината и ще извършат необходимата работа.

Изключение: задвижващи системи с турбокомпресор. Механизмите се нуждаят от повече смазка, не повече от 3% от разхода на гориво.

моторно масло
Причини за повишен разход на масло

Като начало определете разхода на масло: фокусирайте се върху индикаторите на бордовите електронни и механични системи, които записват неговото ниво. Ако това не е възможно, оценете ситуацията индиректно: оценка на изправността на изпускателната тръба, цвета на изпускателната тръба. Ако опасенията се потвърдят, може би причините се крият в такива източници:

Уплътнение на капака на клапана. В автосервизите най-често това е коренът на проблема. Деформацията на уплътнението възниква поради редовни температурни натоварвания, които се провокират от работата на двигателя. Видимо напукване, пукнатини, течове.

Подплата за тава. Проблемът се формира поради загубата на здравина на крепежните елементи и износването на уплътнителния материал. Отстраняването на такъв теч не е лесна задача, така че някои автомобили ще трябва да демонтират двигателя предварително.

Уплътнения на колянов и разпределителен вал. Високата консумация се дължи на естественото износване на компонентите. Рискът е особено висок при автомобили с голям пробег.

Уплътнения на масления филтър. Течът се образува при стартиране на двигателя и при резки минусови температури. Понякога качеството на филтъра също греши.

Износен мотор. Общото износване обикновено изисква основен ремонт, който ще струва доста пени. Старата задвижваща система заплашва с внезапно повишаване на налягането на картерните газове: течността изтича от уплътненията, дори ако са монтирани нови уплътнения и уплътнения.

Износени семеринги. Всеки ден частите са подложени на механично и термично натоварване, в резултат на което се износват, губят първоначалната си форма и спират да работят нормално.

Износени втулки на клапани. Нарушаването на плътността на прилягането на движещите се части възниква поради излишната мобилност. Износените втулки се усещат: ярък тъмен цвят на отработените газове при стартиране на двигателя с вътрешно горене.

Некачествено масло. Най-безобидният корен на всички злини. Несъответствието на състава на техническата течност с установените стандарти (малко активни добавки, които са отговорни за отстраняването) води до огромна консумация на течност.

Отстраняване на неизправности

Шофьори, разгледайте нашето малко ръководство за елиминиране на отпадъците от масло. Нека това ви бъде напомняне:

Отстраняване на течове: проверете уплътненията, уплътнителните материали.

Използването на масло с висок вискозитет е чудесен вариант за по-стари двигатели.

Добавяне на специални добавки: химикалите подобряват вискозитета и състоянието на гумените уплътнения.

Обезкоксяване на двигателя: ранните етапи на коксовите отлагания могат да бъдат отстранени независимо.

Ремонт на турбини: подходящ за автомобили с турбокомпресор.

Съвет: разберете допустимата консумация на масло и постоянно следете нивото му, проверявайте за течове.