Автомат или механика

Хубаво е, когато знаете какъв точно автомобил ви трябва, до характеристиките и допълнителните функции. На практика обаче често се оказва, че дори след като разгледа модела, шофьорът е изправен пред избор. Вероятно най-често срещаният проблем е да се вземе решение за скоростната кутия: автоматична или ръчна? Щастливи сме да ви помогнем да вземете това трудно и несъмнено важно решение.

Автомат или механика?

Много често трябва да наблюдавате как, когато избирате кола, това прави лоша услуга на наличието на автоматична скоростна кутия в нея. И въпреки че мнозина вече са оценили удобството на използването му, има силно убеждение, че те не са много надеждни и трудни за ремонт. Е, за сметка на ремонта, можете да се съгласите.
И въпросът изобщо не е в сложността, а в липсата на подходящо обслужване. Въпреки че вече има достатъчно майстори, както в сервизи, така и в частни гаражи, които ремонтират машини. Само имайте предвид, че когато купувате кола въз основа на лекотата и евтиността на ремонта, първоначално се програмирате за тези проблеми. Счита се за нормално и правилно да се купи кола за удобно и комфортно возене, а не за удобен ремонт. Освен това всички повече или по-малко нови и модерни модели по отношение на сложността и цената на компонентите са по-високи от техните 10-15-годишни колеги.
Що се отнася до надеждността на автоматичната скоростна кутия, тук може да не се съгласите. Сложността на дизайна – все още, където и да отиде. Но всяка съвременна технология и оборудване е много по-сложно от това, което сме използвали преди 10, 20, 30 или повече години. Например, когато купувате телевизор, ще дадете ли предпочитание на чужд плазмен панел или Vityaz и Horizons, които запълват всички гишета?

Мисля, че отговорът е очевиден. Така е и с избора на трансмисия. Американците почти са забравили за ръчната трансмисия, напълно поверявайки този процес на машината. И те не са толкова глупави по тези въпроси (въпреки изявленията на Задорнов). А надеждността зависи от правилната работа и навременната поддръжка. И ако ръководството за автомобила препоръчва смяна на маслото в скоростната кутия на всеки 40-50 хиляди километра (в зависимост от модела на автомобила), тогава това трябва да се направи. И то безотказно!!! Освен това използвайте смазочни материали, посочени от производителя. И без нашата инициатива. Въпреки че не напразно казват, че руснак чете инструкциите само след като нещо най-накрая се счупи.
Без съмнение механичната трансмисия има редица предимства, които са уникални за нея. Позволява по преценка на водача да достигне и поддържа необходимия брой обороти, да предприеме мерки за пестене на гориво и възможност за стартиране на автомобил от теглене. Ако внезапно сте заседнали в сняг или пясък, опитайте се да излезете от люлката и т.н.
Една машина е преди всичко комфорт. Съвременните кутии имат много режими на работа, за всички случаи – спорт, сняг, лед, дълги изкачвания и т.н. И въпреки че не им позволяват да се борят за икономия на гориво, те третират двигателя много по-внимателно. Освен това са много удобни при шофиране в града. Да, на пистата. Между другото, когато започнете да се движите от място нагоре, няма абсолютно никакво връщане назад. Почти всеки, който е имал кола с автоматична скоростна кутия, получава следващата кола с абсолютно същата трансмисия. Освен това с всеки нов модел тези кутии стават все по-съвършени и по-функционални.
За скептиците бих искал да кажа, че автоматизацията в автомобила е предназначена да улесни шофирането, а не да усложнява живота на собственика на тази кола. Върви (или по-скоро карай) в крак с времето !!! И експлоатационният живот на автоматичните трансмисии не е регулиран. С навременна и правилна поддръжка, разбира се.

Вашият коментар