Топ 5 на най-честите проблеми с климатика

Съвременните автоклиматици рядко изискват ремонт. Правилната поддръжка и редовната диагностика са гаранция за дълга и безпроблемна работа на уреда. Въпреки това, както всяко оборудване, климатиците могат да се повредят. В статията ще анализираме подробно най-често срещаните неизправности и техните причини.
ТОП-5 повреди на автомобилни климатици

Важно е да разберете: има огромен брой дефекти и повреди. Ще разгледаме пет от най-популярните:

Студеният въздух не тече.

Шофьорите често забелязват, че в кабината няма подаване на студен въздух или има малко количество от него. Има много причини за такъв дефект:

Запушен радиатор. Натрупаната мръсотия вътре не позволява ефективно охлаждане на въздуха, в резултат на което температурата му остава същата или леко се понижава.

Изтичане на фреон. Фреонът охлажда въздуха. Обичайното зареждане с гориво няма да излезе тук: необходимо е да се разбере къде точно възниква изтичането.

Счупен компресор. Когато въздушният поток стане слаб или напълно отсъства, проблемът вероятно е в компресора. В такива ситуации той трябва да бъде заменен или ремонтиран.

Дефектен блок за управление. Дефектът почти го няма.

Странен шум в двигателя по време на работа на климатика.

Необичайни щраквания, тракане или друг външен звук, когато климатичният механизъм е включен, идващ от зоната на ICE, показва повреда от компресора. Дори и все пак да успеете да регулирате температурата в купето, климатичната система скоро ще стане неподходяща, поради което трябва да се провери в автосервиз. Специалистът ще разглоби и почисти елемента, след което ще смени маслото и износените компоненти.

Съскане под торпедото при работещ климатик.

Съскането е често срещан проблем, който имат собствениците. Включването на климатичната система е съпроводено със силен шум, който след известно време изчезва. Шумът не спира, докато не се изключи климатика.

Най-често причината е недостатъчно количество фреон за добавяне. Понякога шумът се появява поради други проблеми.

Неприятна миризма в купето при работещ климатик.

Клиентите често говорят за миризмата на плесен, гниене, боклук. Вонята се усеща веднага след пускането на климатика. Без съответните знания и умения е трудно да го премахнете сами, но причината е проста: механизмът трябва да се почисти. По време на употреба в климатичната система се натрупват частици и влага, което е идеална среда за бактерии, които допринасят за образуването на неприятна миризма. Може също да е проблем с филтъра на купето.

Пара или дим от дефлекторите, когато са включени.

Най-характерно е появата на плътна бяла пара без изразена миризма. Образува се веднага след стартиране на климатичната система, ако колата вече е загрята. Счита се за основния фактор при повредата на радиатора на нагревателя. Вероятно е загубил стегнатостта си. Ремонтът няма смисъл – по-лесно е да инсталирате нов.
Как да действаме при установяване на неизправност?

Веднага отидете в сервиза, където да направят диагностика на климатика на автомобила. Нашите специалисти ще установят точната причина за повредата, ще извършат профилактика и ремонт. Не се опитвайте сами да отстраните проблема – това само ще влоши ситуацията. При редовна профилактика на автомобила няма да похарчите много пари за ремонт на климатик.