Нов или употребяван автомобил: какво да избера?

Закупуването на автомобил е сериозно решение, което изисква задълбочен анализ на всички фактори. Един от важните въпроси при избора на автомобил е да закупите нов или употребяван автомобил? Всеки вариант има своите предимства и недостатъци. В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на новите и употребяваните превозни средства, за да ви помогнем да направите информиран избор.
Нова кола: предимства

Новият автомобил има редица предимства. Като минимум, когато купувате нов автомобил, вие ставате негов първи собственик, което означава, че знаете пълната сервизна история. Ето още няколко предимства.

Хай-тек. Новите превозни средства често са оборудвани с модерни технологии като системи за автопилот, адаптивен круиз контрол и мултимедия, които може да не са налични в по-старите модели.

Високо ниво на надеждност. Сферата на автомобилостроенето непрекъснато се развива, като всяко ново поколение производители на автомобили оборудват с различни функции, които повишават тяхната безопасност. Това са не само по-трайни материали, но и различни системи:

парктроници,
Камера за задно виждане,
система за откриване на пешеходци,
огледални индикатори,
система за нощно виждане и много други.

Гаранционно обслужване. Когато купувате нова машина, вие получавате гаранция от производителя, което означава, че не е нужно да се притеснявате за неочаквани ремонти и разходи през първите няколко години.

Възможност за индивидуализация. Когато купувате нов автомобил, можете да поръчате автомобил според вашите индивидуални изисквания и предпочитания, което може да бъде особено важно, ако търсите конкретен модел или характеристика, която е трудно да се намери на пазара на употребявани автомобили.

Екологичност. Съвременните автомобили са създадени да отговарят на ограниченията за емисиите на CO2. Все повече производители използват хибридни и електрически двигатели. Тези, които все още произвеждат автомобили с дизелови и бензинови двигатели, се стремят да намалят нивото на вредните емисии в атмосферата.

тъмна автокъща
Нова кола: недостатъци

Въпреки многото предимства покупката на нов автомобил има своите недостатъци. Например, нова кола ще струва много повече от употребявана. Ето още няколко недостатъка при покупката на нова кола.

Рязък спад на стойността. Нова кола може да загуби значителна част от стойността си веднага след покупката. Това означава, че ако решите да го продадете след няколко години, може да загубите значителна част от стойността му.

Време за чакане. Ако искате да закупите автомобил от определен модел и в определена конфигурация, може да откриете, че желаният модел ще трябва да чака дълго време.

Голям шанс за кражба. Една нова кола може да привлече повече внимание, което може да увеличи вероятността тя да бъде открадната.

Само дилърски сервиз. Често при закупуване на нов автомобил едно от условията е той да бъде обслужван само от търговеца. Ако по някаква причина се е наложило да обслужвате автомобила в друг сервиз, можете да анулирате гаранцията. Освен това няма да можете да промените нищо в колата – всяка настройка може да доведе до загуба на гаранция.

Период на разбиване. Когато купувате нова кола, трябва да вземете предвид, че първите 3-5 хиляди км ще трябва да се карат в специален режим: следете скоростта, избягвайте внезапно спиране и ускорение и т.н. Ако сте свикнали да шофирате по различен начин, това може да причини някои неудобства през първите месеци от използването на нов автомобил.
Употребяван автомобил: предимства

Основното предимство на новата кола, разбира се, е нейната цена. Тя е много по-ниска от цената на нова кола. Въпреки това, преди да изберете употребяван автомобил, трябва да помислите за ползите в дългосрочен план. Ето някои други предимства от закупуването на употребяван автомобил.

Възможност за пазарлък. Ако купувате кола от вашите ръце, по правило цената, посочена в обявата, може да бъде обсъдена и намалена. Често допълнителен комплект гума се дава на употребявани автомобили като комплект, което също ще помогне да се спестят пари.

По-малко загуба на стойност. Нов автомобил може да загуби до 20% от стойността си веднага след покупката, докато употребяван автомобил вече е загубил максималната си стойност и се обезценява бавно.

кредит

Без период на разбиване. Употребяваният автомобил вече е преминал периода на разработка. Ако е имало фабрични дефекти, предишният собственик вече ги е отстранил.

Възможност за настройка. Можете да промените пакета, без да се страхувате от анулиране на гаранцията. Можете да инсталирате допълнителни опции, като светлини за паркиране или мултимедийна система. Освен това за ремонт можете да закупите не оригинални части, а по-евтини аналози, които често не са по-лоши от оригинала.

Авто механик
Употребяван автомобил: недостатъци

Очевидният недостатък на закупуването на употребяван автомобил е, че е по-вероятно да закупите автомобил със сериозни скрити дефекти. За да избегнете това, преди да купите, ви препоръчваме внимателно да проучите сервизната история и да покажете автомобила на механик, на когото имате доверие. Какво друго можех има ли недостатъци

Голям разход на гориво. По-старите превозни средства често имат по-висок разход на гориво от по-новите превозни средства, което означава по-високи разходи за поддръжка.

Висока вероятност от измама. На вторичния пазар често има некоректни продавачи, които продават автомобили със сериозни дефекти, както и с фалшиви документи.

Висок пътен данък. Поради факта, че по-старите модели имат по-висок разход на гориво, данъкът върху експлоатацията на такъв автомобил може да бъде много по-висок от данъка върху новите модели.

Дълъг период на търсене. Вторичният пазар предлага голям избор от автомобили от различни марки и модели. Въпреки това може да отнеме до няколко месеца, за да намерите модел в добро състояние без скрити дефекти.
Какво да избера: нов или употребяван автомобил?

Избирайки кой автомобил да закупите, трябва да разчитате на вашите желания и възможности. Ако напредналата технология, максималната безопасност и защита са важни за вас, трябва да помислите за закупуване на нов автомобил. Употребяван автомобил обаче също е добър вариант, ако подходите правилно към търсенето. Всичко зависи от това каква кола и за каква цел търсите.

Който и вариант да изберете, важно е да прецените бюджета си: колко сте готови и можете да си позволите да харчите за кола на месец? Ако бюджетът позволява и ако планирате да използвате колата поне три години, разбира се, по-добре е да си купите нова кола. По този начин ще намалите риска от внезапни повреди и разходите за ремонт. Ако нямате цялата сума за закупуване на нова кола, винаги можете да използвате заем за автомобил.