Колко често се сменя въздушния филтър

Въздушният филтър е важен елемент от системата на двигателя с вътрешно горене на автомобила. Той отговаря за осигуряването на безопасността на двигателя от външно замърсяване. Този елемент има свой собствен експлоатационен живот, след което частта трябва да бъде заменена с нова. Защо да смените филтъра, как да го смените, в какъв срок трябва да се направи – всичко е в материала по-долу.

Защо е важно да смените филтъра

Двигателят е сложна машина. За работата му се използва не само гориво, но и въздух. Въздухът се смесва с гориво, което води до фина смес, която се запалва от искра, издадена от свещи или под налягане: в зависимост от типа на двигателя. За нормална работа на двигателя е необходим чист въздух, който влиза в системата в достатъчни количества. Филтърът трябва да се смени поне по две причини:

За да премахнете всички остатъци от въздушно-горивната смес в цилиндрите, които пречат на работата и могат да навредят на работата на агрегатите.
За да се гарантира, че се доставя правилното количество въздух за нормална работа.

Ако филтърът е замърсен, двигателят няма да получава достатъчно въздух. При липса на кислород в цилиндрите ще се създаде прекомерно богата на гориво смес, която няма да изгори напълно. В резултат на това – наводнени свещи, необходимост от почистване на дюзи, коксован двигател, загуба на мощност и пълната му повреда.

смяна на въздушен филтър фолксваген

Кога да се промени

Стандартната препоръка е да смените филтъра по време на плановата поддръжка. Тоест подмяната трябва да се извършва на всеки 10-12 хиляди километра или поне веднъж годишно. Можете да проверите необходимостта от подмяна с прости методи. Производителите умишлено правят филтрите достатъчно ярки: жълти, бели – така че всяко замърсяване да може да се види на повърхността на филтърните елементи. Извадете филтъра от системната кутия и вижте състоянието му. За по-подробна проверка донесете филтъра до източника на светлина и погледнете хлабината, ако светлината почти не прониква през „филтърната акордеон“, тогава е време да го смените с нов.

Как да премахнете филтъра

По правило въздушният филтър се намира в пластмасова кутия. В зависимост от вида му разположението може да е различно: отстрани в отделна кутия, над двигателя. Погледнете тръбите за всмукване на въздух, те ще покажат местоположението на филтъра. Отстраняването на филтърния елемент е лесно, независимо от марката на автомобила. Обикновено кутията се затваря с резета или 4-5 болта. Отстранете скобите, отстранете филтъра.

къде е въздушният филтър в колата

Отговори на трудни въпроси

Можете ли да карате без филтър?

Не можеш да караш без филтър. Това води до повреда на спомагателните агрегати и на самия двигател. Те ще получат боклук и всякакви замърсители, които могат да повредят вътрешните елементи на устройството.

Филтърът може ли да се мие?

Такава поддръжка е пряк път към загуба на мощност и повреда на двигателя. Без значение колко внимателно почиствате филтъра, неговият ресурс няма да се увеличи. Фините пори на филтъра „акордеон“ не могат да се почистват по стандартните методи: нито с вода, нито с въздух.

Защо 10-12 хиляди километра?

Разпоредбите на производителя могат да определят различен период – до 30 хиляди пробег. Но ние говорим за пътищата, които не са с най-добро качество. Шофирането по аутобаните в Европа и шофирането по пътища с лошо качество са две много различни неща.

Ами ако двигателят е с турбокомпресор?

В този случай състоянието на филтъра придобива максимална стойност. Проверявайте го на всеки 3-5 хиляди. Ако филтърът е запушен, съществува риск от ранна повреда на турбината: натоварването върху него се увеличава и поради липсата на въздух в системата това натоварване ще бъде постоянно.

Следете състоянието на филтъра, сменете го навреме заедно с маслото и няма да срещнете сериозни проблеми с двигателя.