Вибрации във волана – причини

Вибрациите и люлеенето на волана са често срещани проблеми при управление на автомобил. Воланът вибрира независимо от условията: при високи и ниски скорости, на гладки и лоши пътища, при завой и спиране. Най-популярната причина за това поведение в автомобила е дисбаланс в въртенето на колелата, причинен от различни условия. Нека разгледаме подробно всяка причина.
Замърсяване на джантите

Натрупаната и засъхнала мръсотия в механизма може да наруши въртенето на колелото. В този случай е необходимо дълбоко почистване на вътрешността на колелата.

Неграмотното съхранение и ремонт също може да наруши геометрията на диска или гумата – това води до биене на волана. Тук вече трябва да се свържете с автосервиз, такива ремонти се извършват с помощта на специално оборудване.
Грешен баланс на колелата

Неправилният баланс на колелата също причинява разклащане на волана. В такава ситуация незабавно се свържете с доверен сервиз за гуми. Тук майсторите ще решат вашия проблем: ще балансират колелата на професионален стенд. В допълнение към тази причина има няколко по-често срещани:

Неграмотно затегнати болтове, които причиняват разместване на колелата. Как трябва да се затегнат болтовете? Само на тежест, ръчно, редуващи се, при затягане, срещуположни части.

Повредена главина. Обикновено елементът се поврежда поради удар с висока скорост в яма, неравност или друга неравност. Правенето на аматьорска работа тук също няма да работи, необходими са специални устройства, за да се елиминира.

Колела, които не отговарят на размерите на главината. Решението е просто: избор и монтаж на подходящи колела или използване на пластмасови шайби.

Вибрация на волана при спиране

При какви условия възникват вибрации? Помислете за най-често срещаните опции:

Спиране

Най-вероятно спирачните накладки или дисковете са деформирани. За да сте сигурни, проверете шублерите с тихи блокове, за да елиминирате възможността за износване. Ситуацията не е критична: просто трябва да смените повредените компоненти.

Шофиране с ниска скорост – до 20 километра в час

Проблемът вероятно е в луфтовете на волана. Може би проблемът ще бъде решен чрез подмяна на върха и пантата. Също така биенето на волана при ниска скорост понякога се дължи на образуването на неравности или надрасквания върху гумата. Често има различни налягания в камерите.

завои

Спешно проверете шарнира с постоянна скорост и тихите блокове. Диагностиката не трябва да се отлага, тъй като това води до блокиране на колелото и поднасяне на автомобила.

Вибрацията и биенето на волана са опасни повреди, които не трябва да се отлагат. Задължително отидете в сервиза за диагностика и ремонт. Ако пренебрегнете неизправността дълго време, рискувате не само загубата на колата, но и собствения си живот. Също така силно не ви препоръчваме самостоятелно да извършвате ремонтни дейности без подходящи знания и умения. Можете да повредите колата още повече.